Verzorgingstips

Een niet woekerende Fargesia bamboe is niet veeleisend. Toch zijn er enkele verzorgingstips die wij willen geven om uw aankoop succesvol te laten zijn.

In pot of bak

De trend van dit moment is het plaatsen van bamboes in potten en bakken.                              Steeds meer moderne terrasjes en straten kleuren groen van de bamboe in pot of bak.    Logisch, want het geeft een sfeervolle en exotische uitstraling.

Bamboe in bakken op het terras
Bamboe in bakken op het terras

Een Fargesia bamboe kan goed in een pot of bak groeien. Wel moet u er rekening mee houden dat de bamboe kwetsbaarder is voor droogte en kou. Ook wordt de bamboe vaak minder hoog dan in de volle grond.

Water geven

Op warme zomerdagen is het dan wel belangrijk om de Fargesia bamboe in pot dagelijks water te geven. Indien de bamboe niet genoeg water krijgt kunnen er twee dingen gebeuren:

Opgerold blad Fargesia nitida bamboe
Opgerold blad Fargesia nitida bamboe
  • De bamboe verkleurt.
  • De bamboe rolt zijn bladeren op.

Het oprollen van de bamboe voorkomt verdamping en is dus een echte overlevingsstrategie. Vooral de Fargesia nitida en de Fargesia robusta soorten laten dit snel zien. Na een fikse regenbui zullen de bladeren weer uitrollen.

Bent u bang dat u Fargesia bamboe  is uitgedroogd en bent u bang dat de bamboe het niet redt?      Een bamboe heeft een enorm herstelvermogen. In het voorjaar komt het bijna altijd weer goed. De bamboe heeft namelijk enorme reserves in de wortel zitten.

Bemesten

Bamboes kunnen het beste in het voorjaar bemest worden met stikstof rijke meststof (kan organisch of met osmocote). In het  najaar is het beter om  niet meer te bemesten, zodat de bamboes afharden voor de winter. In de zomer kan bijgemest worden met silicium meststof, dit zorgt voor extra stevigheid van de halmen.

Snoeien

Een bamboe kan gesnoeid worden om een gewenste vorm te krijgen. Dit kan in het voorjaar en najaar gedaan worden. Wel vinden wij dat het uiterlijk van een bamboe er meestal niet beter op wordt. Een bamboe is tenslotte geen conifeer.

Let bij de aankoop dan ook op de groeiwijze. Houdt u van een opgaande groeiwijze? Kies dan bijvoorbeeld voor een van de Juizhaigou soorten. Onze keuzehulp kan u hier ook bij helpen!

In de volle grond

Een Fargesia bamboe is gemaakt voor de volle grond. In de volle grond zal de bamboe zich dan ook van zijn beste kant laten zien!

Bamboe houdt van een goed doorlatende bodem, die bij voorkeur vochtig en voedselrijk is. Voor de standplaats kan men letten op zon, schaduw en half schaduw. Maar een bamboe in de volle grond weet het bijna overal wel te redden.

Overwinteren

Een dikke mulchlaag en verterend blad rond de wortels, ter voorkoming van uitdroging en bevriezing, zal de bamboe helpen de winter zo goed mogelijk door te komen. In de winter ontstaat soms vorstschade aan het blad en aan de stengels. Beschadigde bamboestengels kunnen in de herfst of na de winter verwijderd worden.

Bamboe overwinteren
Bamboe overwinteren

Andere factoren

Onze bamboes kunnen goed overwinteren in het Nederlandse klimaat.                                          Wel zijn er  een paar basisprincipes waaraan voldaan moet worden, zoals een voldoende droge standplaats en niet vol op de wind.                                                                                                        Verder blijft bamboe een natuurproduct, waarop geen garanties te geven zijn.

Heeft u na het lezen van bovenstaande verzorgingstips voor Fargesia bamboes nog vragen? Stuur dan een bericht via onze contactpagina. Wij helpen u graag!

Klik hier om naar onze contactpagina te gaan.